ᐈ Front End Фронтенда Що Це? ? Все Що Потрібно Знати

Publicidade

Знання HTML, CSS, припроцесорів (наприклад, SASS або LESS), основ роботи з графікою і розуміння принципів адаптивної та респонсив верстки. І, звісно, потрібна посидючість, щоб фахівцеві вистачило терпіння зануритися в надра проблеми й знайти її рішення. Першу роботу я отримав не завдяки своїм знанням Front-end, а завдяки моїй скрупульозності. Як людині з такими знаннями десь влаштуватися з хорошою оплатою?

Деякі роботодавці абсолютно не відрізняють фронтенд-розробника від верстальника, пред’являючи до претендента на вакансію фронтенд-розробника вимоги, що абсолютно не відносяться до його профілю. Роботодавці часто самі не знають, що верстальник – це фактично вузькопрофільний фахівець. Його завдання полягає в верстці макету, отриманого від дизайнера, використовуючи при цьому тільки HTML + CSS, і це лише третина від того, що повинен знати junior frontend розробник.

Завдання Frontend Розробки

Отже, фронтенд-розробник це універсал, який не просто верстає сторінки і забезпечує взаємодію з користувачем. Він вміє працювати з системою контролю версій,  обов’язково знає один або кілька фреймворків і знайомий з основами тестування. Хороші комунікативні навички дозволяють йому  працювати в команді й створювати продукт, який відповідає очікуванням замовника. Від product manager’а він отримує побажання замовника. Зовнішній вигляд сторінки узгоджує з дизайнером, а все, що стосується серверної частини – з бекенд-програмістом. QA-інженер перевіряє якість готового продукту і може повернути його на доопрацювання.

З накопиченням досвіду і набуттям нових компетенцій ти можеш підвищити свій рівень і стати, наприклад, Middle Frontend Developer, а потім продовжити своє професійне зростання. У майбутньому перед тобою може відкритися можливість керувати групою розробників, посісти позицію Frontend Architect, перейти у сферу Fullstack або управління проєктами. Є шанс спеціалізуватися в конкретних напрямках, як-от створення мобільних застосунків або розробка анімацій, щоб займатися тим, що справді приносить задоволення. Фронтенд-розробник займається ключовою роллю у створенні веб-сайтів і додатків. З дизайнером необхідно обговорити деталі макета, з PM-ом визначитися з термінами, поставити питання з бізнес-логіки.

хто такий фронтенд розробник

Фахівцям з досвідом вигідно працювати в офісі або віддалено. Як бачимо, програма навчання frontend-програміста вельми обширна і включає безліч навичок і умінь. Можна підвищити свої доходи, працюючи з іноземними замовниками через міжнародні біржі фрілансу. Основні інструменти фронтенд-розробника – це HTML, CSS і JavaScript. Ракета могла бути розроблена в 60-ті, скажімо БМ-21 Град, а софт для офіцерского планшету якиї ії наводить склепаний на якомусь Ract Native.

Publicidade

Frontend Розробник – Хто Це

Дуже складно новачкові придумати, де йому потрібно реалізувати замикання, або зберегти дані в Local Storage. Після глибокого вивчення базового JavaScript будь-який фреймворк — це лише черговий інструмент для обробки деревини. Достатньо кілька днів, а іноді й годин, щоб розібратися в принципах його роботи.

HTML та CSS це основні мови для створення веб-сторінок. HTML використовується для структурування вмісту веб-сторінки, а CSS визначає зовнішній вигляд та стиль елементів на сторінці. Тож front finish — це робота зі структурою сторінок, яку робить фронтенд розробник або верстальник. Щоб навчитись frontend потрібно опанувати мови розробки HTML, CSS та JavaScript.

Publicidade

Як Стати Frontend-розробником? Що Потрібно Знати І Вміти?

Фронтенд-девелопер розробляє частину, з якою взаємодіє користувач. Які саме завдання він виконує і які інструменти йому для цього потрібні розповідаємо у статті. З сьогоднішньою Front-end Розробник (React) вакансії динамікою та інформаційним шумом неможливо встигати відвідувати сайти з добірок. А ось почитати всі вершки, які вже зібрані в Telegram-каналах, — це те, що треба.

хто такий фронтенд розробник

Publicidade

Backend – це програмно-апаратна частина проекту,  Frontend ж є клієнтською стороною призначеного для користувача інтерфейсу до програмно-апаратної частини проекту, тобто до бекенду. Іншими словами бекенд – це все те, що відбувається на стороні сервера і що залишається невидимим користувачеві (сам сервер теж є частиною бекенду, тільки апаратного). Звідси і назва front – це видиме спереду, back – це те, що приховано позаду, невидиме. Фронтенд-розробник розуміє роботу препроцесорів GULP, LESS, SASS, GRUNT, працює з SVG-об’єктами, DOM, API, AJAX і CORS і так далі. Фронтенд девелопер високого рівня також вміє використовувати графічні редактори, працює з контролем версій Git, GitHub, CVS, з шаблонами різних CMS. Варто відзначити, що дуже важливо також і знання англійської мови на рівні вільного спілкування з замовниками і читання документації.

Код сторінки описує кольори, верстку, шрифти, розташування графічних елементів і так далі. До всього цього додається код, який робить сторінку інтерактивною, живою, такою, щоб кожна кнопка за щось відповідала. Сучасний фронтенд-розробник повинен активно використовувати бібліотеки та фреймворки. “Кодити” можна і без них, але вони суттєво полегшують розробку.

Фронтенди не тільки верстають за макетом, але програмують інтерактивні елементи. Якщо ви – новачок, оптимально влаштуватися стажистом в ІТ-компанію для отримання досвіду. Дуже важливо попрацювати в пристойній команді, щоб отримати хорошу практику. Вчитися на курсах можна з будь-якої точки світу, оскільки заняття йдуть в форматі вебінарів – через інтернет. Освоїти професію можна на інтернет-курсах, де навчають практикуючі фахівці. Ви освоїте теорію, отримаєте практику і роботи, які можна додати в резюме.

  • Фронтенд-розробник займається «зовнішньою» частиною сайту, його призначеним для користувача інтерфейсом.
  • Багато з тих, хто зараз починає, хочуть (трохи) більше грошей, тому вони перестрибують базові речі одразу до конкретних фреймворків й бібліотек.
  • Як бачимо, програма навчання frontend-програміста вельми обширна і включає безліч навичок і умінь.
  • При цьому, їм потрібно вміти обчислювати всі можливі наслідки операцій та розуміти причини помилок, що з’явилися на шляху клієнт-сервер-клієнт.
  • Після глибокого вивчення базового JavaScript будь-який фреймворк — це лише черговий інструмент для обробки деревини.
  • Frontend розробник відповідає за створення та підтримку всіх видимих та взаємодіючих елементів додатку чи сайту.

На той момент у мене був досвід тільки в розробці сайту для моєї кафедри, але цей сайт так і не побачив світ. JS (JavaScript) – це мова програмування, що дозволяє зробити сайт та його окремі сторінки інтерактивними, тобто такими, що реагують на дії користувача. Вона використовується для перетворення статичної сторінки HTML у динамічний інтерфейс. Практично всі фронтенд-спеціалісти в роботі використовують JavaScript. Найчастіше кар’єра frontend-розробника починається з верстальника і тестувальника.

Ключові Завдання Frontend-розробника

Не зайвим для програміста буде знати основи тестування, адже в багатьох компаніях розробники самі тестують власний код. Мало зверстати сайт – його потрібно адаптувати під різні пристрої. Незалежно від того, де користувач його відкриє – на телефоні, планшеті чи великому телевізорі – сайт повинен всюди однаково добре відображатись. Frontend-розробник, крім верстки, також відповідає за інтерактивність сайту, використовуючи JavaScript та інші технології, і може працювати над складнішою логікою на стороні клієнта.

хто такий фронтенд розробник

Чим вище в цих результатах він знаходиться, тим краще. Тож SEO-оптимізація також входить до переліку завдань фронтендера, як і необхідність підтримувати й оновлювати вже створений сайт. Будь-який сайт або web-додаток складається з серверної і клієнтської частин.

Це на кшталт як бути столяром та не розбиратися в породах деревини. Спеціальність Front-end розробника викликає величезний інтерес у фахівців-початківців. Насамперед через те, що до кінця незрозуміло, чим займається цей фахівець, які завдання входять до його обов’язків, як потрапити https://wizardsdev.com/ в цю професію. Мене звати Іван Риженко, я — Senior Front-end розробник у компанії AB Soft та хочу допомогти початківцям розібратися, про що ця професія. CSS (Cascading Style Sheets) – контролює та керує зовнішнім виглядом сайту та дозволяє сайту мати власний унікальний стиль.

Як я розумію зараз більше фокус іде на поліпшені WebASM, доступу до DOM звідти тощо. Це більше схоже не стільки на поліпшення мови до сучасних реалій, а на вирішення конкретної компанії власних комерційних запитів щодо інструментів розробки. Це щоб більше не попадати в судові тяжби і відвертий патентний тролінг з виробниками інструментів розробки, які схоже що викупили іньшу контору лише з метою відкусити частину від пирога бізнесу. Оскільки компанія, що власне і тримає періг — має провідну технологічну роль в сучасному ІТ то її вплив на мову і стандарт є переважним.

Similar Posts